Czym opłatek i dlaczego się nim dzielimy

Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego chlebka, którym się dzielimy w czasie wigilijnej wieczerzy. Opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w kraju, w którym żyjemy, ale też i wielu sąsiednich. Sam chleb w religii chrześcijańskiej ma duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.

Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy klasztorach i kościołach, obecnie produkcja opłatków realizowana jest przez wyspecjalizowanych producentów. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas od września do grudnia, bowiem to na wigilię właśnie we wszystkich domach opłatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je jedynie z dwóch składników, to znaczy mąki oraz wody. Po ich dokładnym wymieszaniu powstałą masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a potem wypala w gorącym piecu i przycina na niewielkie kawałki. Często przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, które wytłaczają świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+

Share on Google Plus

About Drapik

Hi, I'm Golan and I will tell you about payday loans, education loans etc. Have a nice day.
    Blogger Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz